Burleskin hienous ja kirous

Burleskin hienous ja kirous

Tähän lajiin ei ole koulutusta, et voi saada diplomia seinälle, etkä valmistua koulusta arvosanoilla. Jokainen voi tehdä burleskia omista lähtökohdistaan käsin, hyödyntäen omaa osaamistaan.
Se on sekä äärettömän hienoa, että lajin kirous. Se osaltaan vaikuttaa siihen, millainen sillisalaatti laji on.

Kun kuka tahansa voi sanoa olevansa burleskiesiintyjä ja ammattilainen, onko kukaan sitä?
On. Tietenkin. Kuitenkin ammattilaisen ja ammattimaisen ero voi olla huikea. Joku, joka kutsuu itseään ammattilaiseksi voi käyttäytyä todella epäammattimaisesti. Joku, joka kutsuu itseään harrastajaksi voikin olla todella ammattimainen.

Koska laji on hyvin marginaalissa ja kenttä on täynnä erilaisella pohjalla toimivaa ryhmää/yksilöä, on kenttä varsin villi. Esiintyjäsopimukset on yhä harvinaisuus (kuka tänä päivänä haluaa tehdä mitään töitä ilman kirjallista sopimusta? Uskomattoman moni, kun haluna on vain päästä lavalle, sama se millä ehdoin). Harmaata taloutta on melko runsaasti. Ei ymmärretä erilaisten lupien päälle.
Koska on mahdollista kutsua itseään tittelillä jos toisella, toiset ottaa tämän mahdollisuutena nostaa itsensä jollekin näkymättömälle korokkeelle. Ollaan tuottajia, taiteilijoita ja kansainvälisiä staroja.

Sitten taas toisaalta burleski antaa mahdollisuuden luoda jotakin uutta. Voit ottaa osaamisesi, oli se sitten laulua, soittoa, tanssia, akrobatiaa tai vaikka nypläystä ja tehdä siitä burleskia! Jos tanssija on loukannut itsensä, eikä voi enää harjoittaa esimerkiksi balettia, hän voi aivan heittäen tehdä yhä burleskia. Burleski ei tunne samalla tavalla rajoituksia, kuin moni muu estraditaiteen laji. Voit olla vammautunut ja silti tehä burleskia. Sinun koolla tai notkeudella ei ole merkitystä. Sinun iällä tai sukupuolella ei ole merkitystä.

Koska ovet on avoinna kaikille, on myös tarjolla kaikkea mahdollista. Niin tyylillisesti kuin laadullisesti. Ja koska hyvin moni haluaa puhua itsestään taiteilijana, ammattilaisena, voi herkästi lajia tuntematon nähdä kentän täysin harrastelijahömppänä.

Kuva Jari B Miettinen
Tapahtuma Misty Events Oy
Takaisin blogiin