Burlesque performer on stage, back to audience, opening corset. Purple outfit with rhinestones. Tophat.

Numero vain itselleni

Kymmenen vuotta sitten tein ensimmäisen burleskikeikkani, josta sain euroja. Sen kunniaksi halusin rakentaa numeron, johon yhdistin kaiken mitä olen aina halunnut. Ainakin jollakin tasolla. (Hyperisot propit on sitten täysin oma juttunsa.)

Samalla tämä oli ensimmäinen numero, jonka rakensin vain itseäni ajatellen. En miettinyt sitä, onko jollakulla samankaltaista. Tai miten esityksen rakenne kiehtoo yleisöä. Ei. Minä mietin tasan sitä, mikä puhuttelee minua itseäni, mikä tuntuu oikealta ja hauskalta.

Asun rakentaminen oli toki asteen jos toisen haastava ja jouduin tekemään melko paljon testejä. Strassien kanssa en pitänyt budjettia. 

Osin tämän hedonistisen työskentelyn vuoksi myös jännitin numeron vetoa enemmän kuin aiemmin mitään muuta. Koska sillä kohtaa ennen lavalle nousua olin hyvin tietoinen siitä, miten eritavalla olin rakentanut esitykseni. 
Rikoin myös yhtä sääntöä, joka on päähäni aikojen saatossa hakattu: ei saa laulaa oman taustamusiikin tahdissa.

Miksi sitten rikoin sitä sääntöä? Ymmärrän säännön pointin. Moni lauleskelija tuntuu olevan ihan siellä omassa kuplassaan ja unohtaa yleisön. Kontakti ja vuoropuhelu kuitenkin on burleskin ydintä.
Joten se lauleskelu on pahasta. Sen sijaan röyhkeä drag-tyylinen playback toimii, kun se vain tulee jostakin syvältä sielusta. 
Olen huomannut, että itsekin nautin, kun esiintyjä todella laulaa sielustaan asti musiikkinsa tahdissa. Lauleskelu on häiritsevää, tämä ei.

Vaikka jokaisen numeroni olen rakentanut omista haluista ja ideoista, olen aina matkalla miettinyt yleisöä hyvin paljon. Se on kehittänyt toki esiintymistäni ja osa tekniikoista tulee selkärangasta. Oli kuitenkin vapauttavaa kerrankin tehdä itselleen. Ja selvästi tämä tapa luoda toimi erinomaisesti, sillä esitys on kaikkinensa saanut paljon kiitosta. 

Ehkä vielä teen jotakin muutakin törkeästi ajatellen vain itseäni. Kenties näin saan suuremman palan sieluani teoksiin mukaan.

Kuva JBM 

Misty Events Oy tapahtuma 10.5.2024Takaisin blogiin